Mensen maken Nederland

2021 is het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet

Gedurende het hele jaar vraagt vrijwilligerstilburg aandacht voor vrijwillige inzet. Dat kunnen wij niet alleen, daar hebben wij alle verenigingen, stichtingen, clubs en burgerinitiatieven uit Biezenmortel, Berkel-Enschot, Udenhout en Tilburg bij nodig.

ik wil meedoen!

Het doel

Landelijk en natuurlijk ook in de gemeente Tilburg willen we laten zien hoe divers maar vooral hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn. We willen vrijwilligers in beeld brengen en aan het woord laten. Daarmee hopen we anderen te inspireren. Landelijk gebruiken we de campagneslogan ‘Mensen maken Nederland’.

Zichtbaar

50.000 mensen in onze gemeente doen al vrijwilligerswerk! Een mooi aantal, maar wie zijn dat? Wat doen ze? En wat levert het hun op? Ze doen belangrijk werk voor de stad, het dorp of de wijk zonder dat we ze kennen. Samen met alle vrijwilligersorganisaties willen we vrijwillige inzet zichtbaar maken.

Activiteiten

Dit jaar willen we samen met jullie activiteiten opzetten om te laten zien hoe leuk het is om vrijwilliger te zijn. Dat doen we het hele jaar door en extra in de drie landelijke campagneweken.

• hashtag

De belangrijkste doorlopende activiteit is de hashtag ‘mensenmakentilburg’ op sociale media. Alle organisaties kunnen een foto of film plaatsen van een vrijwilliger. Met daarbij een korte omschrijving (of verhaal/interview):

 • Naam vrijwilliger
 • Naam organisatie
 • Wat doet de vrijwilliger?
 • Waarom doet hij/zij dit vrijwilligerswerk?
 • Wat levert het hem/haar op?

Aan het einde van elke landelijke campagneweek verloten we een verrassing onder de organisaties die de hashtag ‘mensenmakentilburg’ gebruikt hebben op Instagram en/of Facebook.

• Verhalen

Een vrijwilliger gaat pas echt leven als we zijn of haar verhaal kunnen delen op onze verhalenpagina en sociale media. We willen met regelmaat verhalen van vrijwilligers ophalen en publiceren. In de campagneweken plaatsen we dagelijks een verhaal.

• Expeditie

We gaan op expeditie, op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Samen met vijf vrijwilligersorganisaties gaan we op zoek naar jongeren. Bekijk hier hoe jij kunt meedoen.

Campagne in fasen

De boodschap van de campagne van Mensen maken Nederland/Tilburg zal zich in de loop van het jaar verder ontwikkelen, waarbij de doelgroep steeds verder uitgenodigd wordt om deel te nemen aan vrijwilligerswerk.

 • maandag 18 januari tot en met zondag 24 januari
  In januari ligt de focus op het informeren van mensen over de waarde van vrijwilligerswerk voor de samenleving en het feit dat daar nog veel mensen voor nodig zijn.
 • maandag 7 juni tot en met zaterdag 12 juni
  De periode juni richt zich op het wegnemen van twijfels en bezwaren bij potentiële vrijwilligers. Dat doen we primair door zichtbaar te maken dat elk talent inzetbaar is voor vrijwilligerswerk. Maar onder andere ook door zichtbaar te maken waar je vrijwilligerswerk kunt vinden, dat je ook in coronatijd vrijwilligerswerk kunt doen en door drempels voor nieuwe doelgroepen weg te nemen
 • maandag 13 september tot en met zondag 19 september
  De campagneperiode september gaat over het aanzetten tot actie. Mensen echt actief uit te nodigen om een extra dimensie aan hun leven toe te voegen door je in te zetten voor een ander.

Doe mee!

 • Plaats interviews met foto’s en/of filmpjes van vrijwilligers op je website en op sociale media. Maak gebruik van de hashtag ‘mensenmakentilburg’ (en eventueel #mensenmakennederland).
 • Je kunt gebruik maken van een landelijke toolkit met onder andere logo’s, banners en een handige ‘plaatjesmaker’. Wij adviseren zeker gebruik te maken van de plaatjesmaker omdat deze makkelijk voor herkenning zorgt.
 • Deel jouw ideeën met ons: zo kunnen we andere organisaties inspireren en wellicht samen een nog grotere impact creëren. Zo denken wij bijvoorbeeld aan een supergrote vrijwilligerspicknick in september.