Babiche bezoekt Noord & Oud Noord

Voor onze actieweek “een adviseur aan de deur“, bezocht onze collega Babiche een aantal organisaties in Tilburg Noord en Oud Noord. Uiteraard liet ze overal een mooie vrijwilligerstilburg-mok achter 😉 

Den Herdgang

Maandag ging ik op de koffie bij Alex Hendrickx, de nieuwe vrijwilligerscoördinator bij Den Herdgang. Hij werkt al heel veel jaren bij de Wever, onder andere bij de Bijsterstede. Maar in den Herdgang is hij dus nieuw. Een mooie reden om kennis met elkaar te maken.
We hebben gepraat over de coronatijd, de veranderingen binnen de cultuur van de Wever en daarmee ook de veranderingen voor vrijwilligers. Voor sommigen is dat fijn en positief. Voor anderen was het teveel en zijn ze gestopt. Het valt niet mee om met veranderingen om te gaan.

Onze nieuwsbrief wordt goed gelezen. Hij wist een aantal interessante artikelen te benoemen. Leuk om te horen!
Het was een leuk en informatief gesprek. We weten elkaar goed te vinden in de toekomst!

Stichting Stadstuin Theresia

Dinsdag ben ik op bezoek geweest bij St. Stadstuin Theresia waar ik hartelijk werd ontvangen door Marjo Janssens en Ben van den Abbeele. Ben staat op de foto met onze prachtige mok. Hij werkt al 7 jaar als beheerder.
Ze kunnen niet wachten om weer open te gaan. En wat een leuke plek is dit! Het is een klein buurtcentrum, gewoon tussen de huizen, met 1 ontmoetingsruimte en een prachtige tuin. In de tuin staat een kleine ruimte waar een nieuwe huurder voor wordt gezocht. Er zou een artistiek atelier in kunnen bijvoorbeeld. Een fantastische werkplek.
We hebben de mogelijkheden verkend op het gebied van samenwerken in de wijk, elkaar ontmoeten en het zoeken naar nieuwe vrijwilligers.

Paviljoen Peerke Donders

Dinsdag ben ik ook op bezoek geweest bij het museumpaviljoen Peerke Donders. Want eerlijk is eerlijk, ik heb regelmatig geluncht bij het restaurant ernaast. Maar bij het museum was ik niet geweest. Wat een fantastische plek! Ook zij kunnen niet wachten met weer open gaan. Deze week komen de vrijwilligers voor het eerst weer bij elkaar om te kijken hoe het met iedereen gaat, wat men wil doen etc. Ze zijn aan het kijken wat mogelijk is. Mogelijk worden er nieuwe vrijwilligers gezocht. Dit valt niet mee. Eigenlijk zoekt Esther Becx, zie foto, vrijwilligers met een historische achtergrond en/of werkervaring. Alleen maar koffie schenken bijvoorbeeld, dat is hier geen functie. Je moet mensen welkom heten, wat kunnen vertellen, een rondleiding kunnen geven etc. Een echte plusvrijwilliger.
Veel vrijwilliger zijn echt ouder aan het worden dus er zijn nieuwe mensen nodig. We hebben bekeken hoe je aan nieuwe vrijwilligers kunt komen. Ik denk dat de nieuwe vacaturebank straks een goede aanwinst is, zeker voor de moderne, nieuwe flexvrijwilliger. Maar ook bezoekers aanspreken als je denkt dat iemand veel weet. Maak zeker ook gebruik van social media om te vertellen wat je doet en zet hierop geregeld een vrijwilliger in het zonnetje.
De hal wordt ook gebruikt als afscheidsplek bij uitvaarten. Dit vraagt ook weer om een ander type vrijwilliger.

Beheergroep Natuurtuin Stokhasselt

Wauw, dit is echt een pareltje! Tilburg Noord heeft wel meer mooie plekjes en pareltjes. Maar deze kende ik nog niet. Natuurtuin Stokhasselt bestaat uit ongeveer twee voetbalvelden aan moestuintjes, park, speelplekjes, de grootst openbare bbq-plek van Tilburg, fruitbomen, kruidentuin  en vlindertuin. Het is een oase aan rust en ruimte. Er zijn overal zitplekjes en het ziet er prachtig onderhouden uit. Dat laatste is te danken aan de groep van drie vrijwilligers die iedere donderdagochtend bij elkaar komen om de tuin bij te houden. Ik was op bezoek bij Peter Kuijpers, vrijwilliger van het 1e uur. “Eigenlijk zou de tuin er 10 jaar mogen zijn. Daarna zou er weer gebouwd gaan worden. Maar de gemeente is zo onder de indruk van deze plek, dat de 10 jaar zijn losgelaten. We mogen dus echt nog lang in het groen wonen. ”

Toen ze begonnen, waren ze met ongeveer 10 vrijwilligers. Door de jaren heen is dat helaas minder geworden. “Vrijwilligers worden ouder, verhuizen, overlijden etc. Gelukkig helpt de Diamant groep tegenwoordig met het onderhoud. Anders zouden we het met zijn 3en niet voor elkaar krijgen. Maar nieuwe mensen zijn dus wel welkom.”
Wat zo leuk is om te zien is dat alles zo mooi en schoon er bij ligt. “Ja dat klopt”, vertelt Peter, “Op de parkeerplaatsen bij de flats ligt veel rotzooi. Maar hier wordt alles netjes opgeruimd. Ook als ze hier bbq-en met 40 mensen. Het blijft schoon en opgeruimd. Vuilnis wordt in de prullenbakken gegooid.”
Er wordt veel samengewerkt in de wijk bijvoorbeeld met ContourdeTwern en het nieuwe project “Duurzame kost”. Die nieuwe ontwikkelingen geven een nieuwe impuls en positieve energie om verder te gaan met het vergroenen van de wijk.

Duurzame Kost

Met poep van vissen water schoon maken en hiermee duurzaam tuinieren? Dat klinkt veelbelovend toch? Het nieuwe project Duurzame kost gebruikt deze methode. Ze zijn zich aan het settelen naast de Natuurtuin Stokhasselt. De plannen zijn groot: met bewoners op een duurzame manier groenten, fruit en vis verbouwen om zodoende zelfvoorzienend te worden. Een restaurantje beginnen en koken met de geteelde oogst. Steeds weer nieuwe technieken gebruiken om alles nog duurzamer en milieuvriendelijker te maken. Gezondheid en meedoen gaan hierbij hand in hand. Dit betekent dat ze werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. En dat gezonde voeding centraal staat. Projectleider Jos Hakkenes vertelt er vrolijk over. “Het is zo leuk om te zien dat veel bewoners interesse hebben en hier echt iets doen. We werken samen met ContourdeTwern om dit goed te begeleiden. Vrijwilligers kunnen we zeker gebruiken.” We hebben afgesproken dat ik ze hierbij ga helpen.

Wil jij ook een adviseur aan de deur?

Kennismaken, je vrijwilligersbeleid laten scannen, sparren over vrijwilligerswerven of informatie over vrijwilligersverzekering? Of wil je gewoon graag die mok?
Meld je dan hier aan.