Willeke en Marianne on tour

Voor onze actieweek “een adviseur aan de deur“, bezochten onze collega’s Willeke en Marianne een aantal organisaties die stedelijk actief zijn in Tilburg. Uiteraard liet ze overal een mooie vrijwilligerstilburg-mok achter 😉 

Afgelopen dinsdag gingen Willeke en Marianne met een mok op bezoek bij Frans van de Moosdijk van de Stichting Alleen op deze Aarde. Dat de stichting voorziet in een behoefte, is wel duidelijk: ze zijn de afgelopen periode gegroeid tot zo’n 250 leden.  

Frans is de drijvende kracht achter deze stichting. Hij organiseert het hele jaar door ontmoetingsactiviteiten voor mensen die zich eenzaam voelen, bijvoorbeeld rondom de feestdagen, maar ook carnaval, bingo, gezamenlijke eetmomenten, busreizen enzovoorts. Helaas viel er door corona heel veel weg.  Voor Frans zelf was het moeilijk om te zien dat ‘zijn’ leden zo getroffen werden door corona. Want wat kun je deze doelgroep nog bieden als fysiek contact niet meer mogelijk is? Als alle activiteiten die iemand nodig heeft om zich minder eenzaam te voelen, ineens stopgezet worden? Maar Frans is niet voor één gat te vangen: hij ging kijken wat er nog wél kon, bv fondsen benaderen zodat hij geld had om kerst- en paasmaaltijden aan huis te bezorgen, sinterklaascadeautjes rond te brengen e.d. Met hulp van studenten van de Academie voor Journalistiek regelde hij dat er een telefoonlijn werd bemand toen ze werden overspoeld door telefoontjes van mensen die zich eenzaam voelden, angstig waren of even verlegen zaten om een praatje.   

Frans is ontzettend blij dat de coronamaatregelen versoepeld zijn en dat er vanaf zondag weer groepsactiviteiten plaats kunnen vinden. De leden hebben het gemist én Frans heeft het gemist. In het najaar staat er een congres over eenzaamheid op het programma en daarnaast wil hij gaan starten met een ontmoetingsgroep voor licht verstandelijk beperkten. Want als er één groep is die behoefte heeft aan contact, dan is het deze groep wel.  

Frans had enkele vragen over het werken met deze doelgroep en wij hebben hem informatie  kunnen geven. Hopelijk kan hij hiermee zijn mooie werk voortzetten.  

Traverse

Vanuit de Vrijwilligersacademie Tilburg hadden wij al langer het plan opgevat om vrijwilligersorganisaties te gaan bezoeken. Om de behoeften van de diverse vrijwilligersorganisaties (en dan vooral ook de kleinere) te peilen en de uitkomsten van het Kansen- en Behoeftenonderzoek nader te inventariseren. Corona gooide roet in het eten. Deze campagneweek bood een mooie gelegenheid om eindelijk eens een eerste aanzet te kunnen maken. Met een mok in de tas gingen we op pad naar Traverse, voor een gesprek met vrijwilligerscoördinator Monique Hommel.

Met een lekker zonnetje en bloeiende lavendel op de achtergrond heette Monique ons welkom op de fris ogende locatie van Traverse aan de Reitse Hoevenlaan. Traverse biedt hulp en begeleiding aan mensen die geen eigen woning hebben of dakloos dreigen te worden. Monique bleek al aardig bekend te zijn met het aanbod en een aantal van de medewerkers van VrijwilligersTilburg, m.n. die in Tilburg-West werkzaam zijn. Gelukkig -of mogelijk juist dankzij de coronaperiode- wisten vrijwilligers afgelopen jaar toch goed de weg te vinden naar Traverse. Traverse beschikt inmiddels dan ook over een mooi aantal vrijwilligers, die op korte termijn een nieuw ontwikkelde training aangeboden krijgen. Spannend, ook omdat de training nog wel digitaal gegeven wordt. Zoals ook nog veel van het scholingsaanbod van de Vrijwilligersacademie Tilburg. Na onderling informatie, tips en tricks uitgewisseld te hebben, namen we na een uur afscheid met de afspraak om over een half jaar een vervolggesprek te plannen. Het gesprek leverde voor ons weer nieuwe ideeën, invalshoeken én energie op. Aan de slag dus maar weer!

Wil jij ook een adviseur aan de deur?

Kennismaken, je vrijwilligersbeleid laten scannen, sparren over vrijwilligerswerven of informatie over vrijwilligersverzekering? Of wil je gewoon graag die mok?
Meld je dan hier aan.