Claudia

'Hoe vrijwilligerswerk kleur kan geven aan je leven.'

'Hoe vrijwilligerswerk kleur kan geven aan je leven.'

Door: Hilke Leunen en Janneke van Engelen

Taboe

Claudia 44 jaar (fictieve naam, omdat ze graag anoniem blijft), heeft rond haar puberteit een moeilijke periode meegemaakt waaruit bleek dat ze lijdt aan een bipolaire stoornis. Door haar stoornis geeft ze bij een betaalde baan 200 tot 300 procent van zichzelf. “Dat houdt niemand vol, zeker niet met een stoornis.” De druk als vrijwilliger is lang niet zo hoog als bij een betaalde baan. Ze blijft hierdoor goed functioneren in de maatschappij en kan doen wat ze leuk vindt. Dit doet haar goed, want in de maatschappij heerst er nog vaak een taboe op psychische klachten.

Twee vliegen in een klap:

Claudia doet al ruim 20 jaar vrijwilligerswerk en heeft onder andere gewerkt bij de kinderboerderij, bureau Halt en in het ziekenhuis. De laatste 16 jaar zet ze haar beste beentje voor in de kledingbranche. Ze werkt momenteel al meer dan 3,5 jaar als vrijwilligster bij Tante Pollewop, een boetiek voor tweedehands kleding De totale opbrengst gaat naar ziekenhuizen en scholen in Kenia: “Het is voor een goed doel, plus dat tweedehandse kleding helemaal mijn ding is. Twee vliegen in een klap.”

Struikelblok

Naast het vrijwilligerswerk bij Tante Pollewop heeft ze 2,5 jaar gewerkt bij het TweeSteden ziekenhuis op de gesloten afdeling Geriatrie. Als gastvrouw ging ze gezellig een stukje wandelen met cliënten en maakte ze een praatje. “Ik mocht ook meehelpen met het rondbrengen van eten en als iemand hulp nodig had, kon ik extra dingen doen waar verpleegsters geen tijd voor hadden, superleuk om te doen.” In het ziekenhuis overschatte ze soms haar capaciteiten: “Soms werd er dan te veel van me gevraagd. De spanning die daaruit voortkwam was niet altijd even makkelijk voor de verpleegsters en patiënten.”

Iets teruggeven aan de samenleving
Claudia werkt twee vaste ochtenden in de week bij Tante Pollewop. Ook is ze vrijwilligster op school voor haar zoontje. Ze brengt of haalt de scholieren bij een activiteit en ze is overblijfmoeder. Ze geeft aan dat het is een stuk laagdrempeliger is en dat ze nu gemakkelijk haar grenzen durft aan te geven. “Ik kan blijven werken op mijn eigen tempo, ik kan namelijk niet stilzitten”. Ze wil zich graag nuttig maken. “Zo word ik eigenlijk soort van betaald voor mijn WAJONG uitkering”.

De balans tussen werk en vrije tijd

Naast dat ze zich altijd inzet voor anderen, zoekt ze nog meer manieren om goed voor haar emotionele gezondheid te zorgen. “Ik sport graag, ik doe aan hardlopen, tennissen en mountainbiken.” Daar heeft ze tijd voor, en het helpt bij het verwerken van wat haar spanning geeft en dwars zit. “Ik doe eigenlijk allerlei dingen die belangrijk zijn om stabiel te blijven en het werkt heel goed op deze manier.” Ze besteedt 11 uur per week aan vrijwilligerswerk, “Dat is precies goed”.

Van therapie naar vrijwilligerswerk

Na de diagnose van de stoornis heeft Claudia therapie gekregen. Het ging na een tijdje zo goed, dat ze de therapie meer los mocht laten en langzaam weer terug kon gaan naar de maatschappij. “Mijn therapeut zei: ze zoeken nog iemand die mee mag helpen bij de kinderboerderij”. Ze wisten dat Claudia heel veel van dieren houdt. “Ik ben vaak via-via aan het werk gekomen, je rolt er als het ware een beetje in.” Door het vrijwilligerswerk heeft ze stabiliteit in het leven en leert ze mensen kennen. “Ik ben echt een mensenmens”.

Een belangrijke boodschap

Claudia haalt veel voldoening uit vrijwilligerswerk. Het geeft haar daginvulling, structuur, onder de mensen zijn en waardering. “Je voelt je nuttig, omdat je bezig bent.” Ze wil mensen motiveren: “Vooral voor mensen uit de psychiatrie, het brengt zoveel voldoening met zich mee.” Naast het nuttig voelen, geeft ze aan dat je geprikkeld wordt op een andere manier. “Niet alleen door je gedachtes of stress, maar je wordt echt op een positieve manier geprikkeld.”

Ze vindt het ook belangrijk om naar buiten toe te brengen dat het een positieve bijdrage kan zijn. Ook voor mensen die gepensioneerd zijn kan vrijwilligerswerk veel voldoening geven. “Bezig blijven en niet de druk voelen dat iets moet, misschien wel in een sector waarin ze al heel hun leven hadden willen werken.”

 

Zin gekregen om vrijwilliger te worden? Gewoon doen! Ga naar de contactpagina en vul het formulier in of neem rechtstreeks contact met ons op!

Lees ook de andere verhalen
"Maak een afspraak met een Vrijwilligerspunt bij jou in de buurt. Bekijk de contactgegevens in het menu Contact."