Elke Mallens

Elke werkt als vrijwilliger The Living Museum

“Deze plek zit in mijn hart!”

Door: Tamara Houweling

Zodra je The Living Museum binnenstapt, weet je dat het een bijzondere plek is. Elke centimeter van de muur is gevuld met een canvas; in allemaal verschillende kleuren, maten en stijlen. Iedereen is welkom in het atelier, en zoals de traditie hier zegt, iedereen is een kunstenaar. Meer nog dan kunstenaar, kan iedereen hier zichzelf zijn. Het is een plek waar mensen begrijpen hoe belangrijk het is om elkaar te zien en waar ze weten, dat dit niks met een opticien te maken heeft. Het is een thuis voor mensen die misschien niet altijd een huis of thuis hebben gehad.

Het museum is een thuis

Elke is een van de vrijwilligers die van The Living Museum een thuis maakt. Ze is sleutelfiguur, opent en sluit het gebouw, organiseert bijvoorbeeld de verhuur van ruimtes en kookt zo nodig voor de groep. Daarbovenop is Elke een heerlijk warme persoonlijkheid, ”Daar mag je trots op zijn“  is een van de meest gebruikte zinnen in haar repertoire.

Daar mag je trots op zijn

Waar is Elke zelf trots op? Ze is trots op de plek die The Living Museum voor haarzelf en anderen is. Creatief bezig zijn helpt om afstand te nemen, nieuwe inzichten te krijgen en om oude patronen los te laten. Als het minder gaat kan je even rustig aan doen en als je ideeën hebt, dan klinkt het vol vertrouwen: “Oké, ga het maar organiseren”. Waar Elke eerst dacht dat ze niet genoeg talent had, heeft ze nu een schildering op de muur gemaakt en zelfs een schilderij verkocht. Door haar vrijwilligerswerk en tijd bij The Living Museum heeft ze ook zelf enorm kunnen groeien.

Deze plek zit in mijn hart!

Elke is bij het museum terechtgekomen toen ze zelf een kunstatelier voor mensen met dementie had opgezet bij haar werk destijds. Ze kende een van de initiatiefnemers, Rob Haen, al van jongs af aan, en wilde zien of ze iets voor elkaar konden betekenen. Ze had echter nooit verwacht dat het museum zo belangrijk voor haar zou worden, of zoals ze zelf zegt: “Deze plek zit in mijn hart!”

Try-out Tuesdays

Elke vond de Try-out Tuesdays een feestje om mee te maken; iedere dinsdag een andere creatieve workshop. Ze zou nooit zijn gegaan als ze van tevoren had geweten dat ze zouden gaan zingen, en juist buiten de comfort zone gebeuren zulke gave dingen. Daarnaast heeft ze een spoken word geschreven waar ze erg trots op is. Met de producten van de Try-out Tuesdays hebben ze zelfs een hele voorstelling in elkaar gezet, die in verband met Covid-19 helaas maar één keer opgevoerd kon worden. Het museum kan nu eindelijk weer volledig open en Elke en alle andere kunstenaars gaan hier volop van genieten.

 

Zin gekregen om vrijwilliger te worden? Gewoon doen! Ga naar de contactpagina en vul het formulier in of neem rechtstreeks contact met ons op! 

Lees ook de andere verhalen

"Maak een afspraak met een Vrijwilligerspunt bij jou in de buurt. Bekijk de contactgegevens in het menu Contact."