Emmi Elias

Passie voor verhalen en mensen.

Passie voor verhalen en mensen

Door: Hilke Leunen en Janneke van Engelen

Emmi Elias is al ruim negen jaar vrijwilliger bij diverse organisaties in Tilburg. Wanneer wij haar vragen wat ze voor vrijwilligerswerk doet, kunnen wij dat bijna niet bijhouden! Emmi is een eigentijdse vrijwilliger die zich inzet voor verschillende projecten van meer dan vijf organisaties. Allemaal met verschillende taken en functies, maar met één gemeenschappelijke passie: verhalen en mensen.

Als bibliothecaris heeft Emmi altijd gewerkt rondom boeken, verhalen, informatie-overdracht, met mensen één-op-één of in groepen. Dit heeft ze altijd erg leuk gevonden. Bij het naderen van haar pensioen ging zij op zoek naar een zinvolle besteding van haar tijd. Ze heeft op haar manier actie ondernomen. Ze vertelt: “Mijn contacten vanuit het werk vielen weg en omdat ik vond dat ik nog veel te bieden had en nog veel met mensen wilde gaan doen, ben ik toen snel gaan zoeken naar mogelijkheden.”

Vrijwilligersbanen

Zo kwam Emmi eerst te werken bij de Bewonersbibliotheek in een verzorgingstehuis. Mede door inkrimpen van verzorgingstehuizen kwam dit werk te vervallen. Al snel kwam ze via de Bibliotheek te werken in de Bibliotheek van het ETZ/TweeStedenziekenhuis. Eén keer per week bood Emmi actief boeken aan aan patiënten die in het ziekenhuis lagen. Vanwege Corona staat dit werk natuurlijk al een hele tijd stil en het is de vraag of het in deze vorm nog door kan gaan.

Emmi is ook actief voor de Boekendienst aan huis: een vrijwilligersdienst van de Bibliotheek waar ze om de drie weken bij mensen aan huis komt die niet meer fysiek in staat zijn om naar de bibliotheek te komen. “Het wordt gaandeweg steeds meer een sociaal gebeuren”, vertelt ze. “Je raakt in gesprek met de mensen over de boeken, activiteiten, hun leven, je deelt verhalen met elkaar. Dit doe ik al acht jaar met heel veel plezier.” Maar ook dit is even ‘on hold’ gezet i.v.m. Corona.

Bestuurlijke functies vindt Emmi ook leuk om te doen, ze is bijvoorbeeld secretaris bij stichting WoonDroom. Maar ook hele praktijkgerichte functies vindt ze leuk, zoals het werken bij Buurtpreventie van de gemeente, waar ze met mede-bewoners rondfietst in haar buurt. Verder geeft ze ook rondleidingen bij de Lochal en is ze als vrijwilliger actief bij het Vrijwilligers Advies Groep van ContourdeTwern. Kortom: Emmi is van alle markten thuis!

Daarnaast is Emmi voor het Rode Kruis betrokken bij verschillende initiatieven. Bijvoorbeeld voor het project Heldin, waar ze samen met Fenix workshops geeft aan vrouwen met een migratie-achtergrond, om hun weerbaarheid te vergroten en hen EHBO-basisvaardigheden leert. Maar ze geeft ook workshops aan bewoners en gezinnen die behoefte hebben aan het verkleinen van risico’s in het huis. Emmi leert hen vaardigheden, hoe om te gaan met onverwachte situaties binnenshuis e.d. Voor het project Kind onder vuur is Emmi ook actief. Dit is een reizende tentoonstelling over vluchtelingen, m.n. kinderen in oorlogssituaties.

De hele maatschappij wordt uitgedaagd om anders te gaan werken, vooral meer digitaal. “Ik merk dat door het wegvallen van het fysieke contact met mensen, mij dat aanleiding gaf om meer dingen digitaal te doen en mezelf, in deze tijd, meer uit de dagen.”

Zo is Emmi nu ook actief betrokken bij verschillende online projecten (voorheen ‘fysieke’ projecten) van het Rode Kruis zoals Up! aan de lijn waar ze gespreksleider is. Up! aan de lijn is een landelijk project, over zinvol ouder worden. “Best veel ouderen hebben moeite met het idee dat ze ouder worden en het ouder worden wordt door de maatschappij ook niet altijd op de juiste waarde geschat, althans dat kan een beeld zijn bij mensen. Hier willen wij mensen van bewust maken. Wij hebben diepgaandere gesprekken, bijvoorbeeld over spijt, rouwverwerking e.d.: thema’s die ertoe doen om een zinvolle levensverwachting te geven.”

“Zelf wil ik mijn leven ook zo zinvol mogelijk invullen, het verrijkt mij en een ander. Daarom doe ik vrijwilligerswerk.”

“Door me in te zetten voor een ander, een organisatie of een project, daag ik mezelf uit én daag ik ook anderen uit. Ik draag bij aan de weerbaarheid en het vergroten van kennis en vaardigheden van mensen. Samen komen wij tot iets wat nog niet was! Ik zie mensen groeien en opbloeien. Ik zie de verwondering bij mensen tijdens een rondleiding bij de Lochal, maar ook diezelfde verwondering, blijdschap én lichtjes in de ogen bij mensen als je vertelt over hoe ze weerbaarder kunnen worden of hoe dat ze ene boek zouden kunnen lezen of dat ze kunnen delen wat ze van een boek vonden. Dat ze gehoord worden en dat je aandacht hebt voor ze, dat is het allerbelangrijkste! Het maakt niet uit voor wie je het doet, voor welke groep, bij iedereen zie je diezelfde verwondering en blijdschap en daar word ik blij van!” Zo luidt het eindpleidooi van deze bijzondere vrouw, een eigentijdse vrijwilliger met talloze waardevolle projecten. Een vrijwilliger met passie en veel energie! Zij heeft ons wel weten te inspireren en hopelijk jullie lezers ook.

Zin gekregen om vrijwilliger te worden? Gewoon doen! Ga naar de contactpagina en vul het formulier in of neem rechtstreeks contact met ons op! 

Lees ook de andere verhalen

"Maak een afspraak met een Vrijwilligerspunt bij jou in de buurt. Bekijk de contactgegevens in het menu Contact."