Frans-Jan Bertens

Microman, influencer, verbinder en vrijwilliger.

“Er is niets mooier dan met mensen werken.”

Door: Willeke van Gulik

Woon je in Tilburg, dan kun je niet om Frans-Jan Bertens heen. Je kunt deze vrolijke Frans echt overal tegenkomen: op de kermis, tijdens carnaval, bij de hockeyclub, in de bossen, waar niet eigenlijk? Als bestuurder is hij bij heel veel organisaties betrokken en dan het liefst als voorzitter: “Want dan kan ik zelf de lijntjes uitzetten, haha!”

Dienstbaar voor anderen in de maatschappij

Van huis uit leerde Frans-Jan om zich in te zetten voor anderen. Zijn vader zei al: “Zet je in daar waar je denkt dat het nodig is”. Vader werkte bij de GG&GD en op oudjaarsavond ging hij met zijn vader en zusje Nieuwjaar wensen bij de ambulancepost. Dat vond Frans-Jan zó aardig, dat hij dat zijn hele leven onthouden heeft.

De ‘microman’

Zijn eerst stap op het vrijwilligerspad was op de middelbare school. Daar ging hij aan de slag bij de leerlingen/leraren-overlegraad. Dat bleek een opstapje te zijn naar zijn latere vrijwilligerswerk. Zijn kracht is besturen, praten, presenteren en optreden als speaker. Omdat hij zo vaak met een microfoon rondloopt, wordt hij ook wel de ‘microman’ genoemd.

Influencer

De 63-jarige Frans-Jan heeft in het verleden diverse commerciële functies gehad bij voormalige Fortisbedrijven en is nu als ZZP-er expeditieleider bij Stadsbos013 en toezichthouder bij Home Instead Midden-Brabant. Met zijn uitzonderlijk grote netwerk werd en wordt hij nog steeds gevraagd voor allerlei vrijwilligerswerkzaamheden. Met zo’n 3.000 volgers op Facebook, LinkedIn en Twitter kun je hem wel een influencer noemen. Daarnaast is Frans-Jan heel attent: hij feliciteert namelijk al zijn volgers op hun verjaardag!

Zes vrijwilligersbanen

Frans-Jan heeft op dit moment ‘nog maar zes’ vrijwilligersbanen:

  • Voorzitter Cliëntenraad Woonzorgcentrum De Kievitshorst (vanaf 2008)
  • Bestuurslid Brabantse Carnavals Federatie. Hierbij zijn ruim 100 carnavalskoepels aangesloten (vanaf 2017)
  • Lid Raad van Toezicht Roze Maandag (vanaf 2014)
  • Lid Raad van Advies van Stichting Kermis FM (vanaf 2013)
  • Voorzitter Stichting Tilburg Hap Stap Festival (vanaf 2015)
  • Bestuurslid Tilburgse Sportraad, vanaf 2011 (hoewel hij geen sporter is, maar hij houdt van sport en staat voor een gezonde samenleving met sport en bewegen).

De rode draad is: mensen verbinden, contacten leggen, samen met anderen werken aan mooie en uitdagende projecten, evenementen of diensten.  Dat vindt hij het leukst aan zijn vrijwilligerswerk: “Er is niets mooier dan met mensen werken.”

Toekomst

Zolang hij gezond blijft wil Frans-Jan zijn vrijwilligerswerk blijven doen. Misschien wel een beetje minder, want jarenlang was hij vier avonden per week en een deel van het weekend van huis. Frans-Jan is blij dat er de laatste jaren meer aandacht is voor vrijwilligerswerk: “Vrijwilligerswerk is heel belangrijk, je doet er andere mensen plezier mee en daardoor ook jezelf. ”

© Foto door Schellekens&Cleijsen

Zin gekregen om vrijwilliger te worden? Gewoon doen! Ga naar de contactpagina en vul het formulier in of neem rechtstreeks contact met ons op! 

Lees ook de andere verhalen

"Maak een afspraak met een Vrijwilligerspunt bij jou in de buurt. Bekijk de contactgegevens in het menu Contact."