Hans is professioneel 'fotograag'

"Als ik vlieg kan ik alles goed van bovenaf zien en voel ik me vrij”

Meer dan 40 jaar vrijwilliger

“Met de foto’s laat ik het fijne gevoel en de sfeer van het evenement herbeleven”

Door: Mariëlle Does

Gedwongen thuis

Hans kwam dankzij John Maes in aanraking met vrijwilligerswerk bij  ContourdeTwern in de Reeshof. Via John is Hans terecht gekomen als vrijwilliger bij verschillende muziekevenementen in de Reeshof zoals Heyhoef-BackStage en Foxfarm-Live. Vanwege zijn passie voor muziek en fotografie, was dit een perfecte combinatie voor Hans. Als er een muziekevenement wordt georganiseerd, komt Hans als fotograaf graag deze mooie avond vastleggen.

Fotograag

Het mooiste van het vak/ hobby voor hem is het perfect weergeven van de sfeer van deze avond. Hij zegt dat het “zien van de mensen”, dus de artiesten en alle aanwezigen, een doelstelling is. Middels zijn foto’s wil hij ervoor te zorgen dat men het fijne gevoel en de sfeer van het evenement herbeleeft. Het vastleggen van mimiek en persoonlijkheid is daarom erg belangrijk voor hem. Dat maakt ieder mens uniek, gezien ieder mens een “eigen trekje” heeft, zo vertelt hij. En dat maakt deze fotografie zo mooi voor hem. Hans kan heel goed in beelden denken en dat maakt dat zijn foto’s een groot succes zijn. Hij is inmiddels een graag geziene gast op diverse evenementen en heeft hij de bijnaam “Fotograag” gekregen. En dat is natuurlijk een grote eer. Zeker als mensen zijn gemaakte foto als profiel gebruiken op bijvoorbeeld Facebook, ziet hij dat als een groot compliment en blijft hij gemotiveerd dit werk vrijwillig te doen.

Mensenmens

Veel mensen vertellen hem verhalen en voelen troost bij hem. Iets wat hij ook zeer dankbaar vindt. Hij is een echt “mensenmens”, zegt ie zelf en hij vindt het erg fijn als ie wat kan betekenen voor zijn medemens. Hij voelt makkelijk de problemen aan en hij wil graag iedereen helpen. Iets wat hem persoonlijk heel veel warmte brengt. Dat blijkt al, als je ziet wat hij vroeger allemaal al gedaan heeft, op het gebied van vrijwilligerswerk.

Vanaf zijn 15de jaar was hij al +/- 10 jaar actief bij het Jeugd-Jongeren-Werk te Baarle-Nassau, waar hij is geboren. Hij organiseerde daar bijv. spelletjes, droppings en de jeugd-disco. Tevens is hij 27 jaar actief geweest bij de EHBO, waar hij vaak ook slachtoffer moest spelen (bijv. paniekzaaier of bewusteloos zijn). Dat deed ie echt met heel veel plezier. Daarnaast heeft ie ook nog vrijwilligerswerk gedaan bij Fameus in Baarle-Nassau, heeft ie meegeholpen op de Zonnebloemboot en heeft ie voor de zorgtaxi gereden, om mensen naar hun dagbesteding te brengen. Ook was de carnavalsvereniging hem erg lief en heeft ie zich 20 jaar lang als hulppost ingezet. Maar zijn mooiste ervaring was toch echt die ene keer op Charlotte-Oord. Een jonge man in een rolstoel, die graag hockey wou gaan spelen. Hans had voor hem een mooie, zelfbedachte, constructie met spiegels gemaakt voor op zijn rolstoel. Dankzij deze constructie kon deze jongen nu echt hockey gaan spelen, waarop Hans kippenvel kreeg, vertelde hij. Zo mooi om te zien, voegde hij toe.

Structuur

Belangrijk voor Hans is wel, dat ie structuur in zijn leven heeft en dat ie weet wat de richtlijnen zijn, als ie ergens voor wil gaan. Dat levert hem persoonlijk veel genoegdoening op. Zeker als dit in combinatie is met het helpen van mensen. Hij erg amicaal ingesteld en wil met iedereen in gesprek gaan. Het netwerken gaat hem daarom ook erg goed af.

Dankzij corona is het fotograferen van evenementen en concerten erg geslonken. Maar samen met zijn fotomaatje van de fotoclub, fotografeert hij nu de natuur en hebben ze samen veel plezier. Hij probeert alles vanuit een creatieve invalshoek te bekijken. Zo ook de Urban-fotografie (fotograferen van vervallen gebouwen ed.).
Het enthousiasme en het warme gevoel dat dit vrijwilligerswerk voor Hans betekent, wil ie graag overbrengen. Met zijn verhaal en natuurlijk met zijn foto’s. Het is een mooie en nuttige dagbesteding en je geeft mensen een warm gevoel, ervaart hij.

Professionele hobby-fotograaf

Uiteraard heeft hij ook een eigen website (www.foto-hans.nl) voor zijn fotografie en heeft ie mooie visitekaartjes klaarliggen voor eventuele geïnteresseerden. Wat ook leuk is om te weten is, dat hij al op 17 jarige leeftijd begonnen was als hobby-fotograaf met zijn eerste spiegelreflexcamera. Inmiddels is Hans 56 jaar oud en heeft hij een professionele camera tot zijn beschikking. Nu maakt ie niet alleen de mooiste foto’s, maar bewerkt hij deze ook zelf op zijn pc in zijn eigen studio.

Tot slot hebben we hem gevraagd wat zijn Superkracht zou zijn, als ie dat mocht kiezen. Zijn antwoord was: Vliegen! Met als motivatie: “dan kan ik alles goed van bovenaf zien en voel ik me vrij”, beschrijft hij. Een prachtig antwoord van een prachtig mens!

Zin gekregen om vrijwilliger te worden? Gewoon doen! Ga naar de contactpagina en vul het formulier in of neem rechtstreeks contact met ons op! 

Lees de andere verhalen       

"Maak een afspraak met een Vrijwilligerspunt bij jou in de buurt. Bekijk de contactgegevens in het menu Contact."