Hennie Jacobs

Hennie: Vrijwilliger van het jaar 2015

Een hart van goud

Hennie: Vrijwilliger van het jaar 2015

Door: Hilke Leunen en Janneke van Engelen

Hennie Jacobs (76) zet zich al zijn hele leven in voor anderen. Hennie doet vrijwilligerswerk voor ‘De Hersenstichting’, ‘Stop Zinloos Geweld’, ‘Nadine Foundation’, ‘Diabetes’ en ‘KWF Kankerbestrijding’. Hij strijdt daarnaast ook tegen psychische ziekten en eenzaamheid.

Hennie is een bijzondere man, die zijn hele leven toewijdt aan anderen. Het komt recht uit zijn hart.

In 2015 heeft Hennie de vrijwilligersprijs gewonnen als ‘Vrijwilliger van het jaar’.

Slachtoffer van zinloos geweld

In 2008 is Hennie drie keer op straat mishandeld door dezelfde jongen. Hij weet nog steeds niet door wie of waarom. Hennie heeft zich verdiept in zinloos geweld en is in aanraking gekomen met de ouders van Nadine Beemsterboer uit Hoorn, die door haar ex-vriend om het leven is gebracht. Haar ouders hebben de Nadine Foundation opgericht voor hulp aan slachtoffers van zinloos geweld.

Hij investeerde het geldbedrag van de vrijwilligersprijs in een cd. Hiermee wordt geld ingezameld voor onder andere de Nadine Foundation.

Tijdens een cd-presentatie van Marco Borsato in de Media Markt in Tilburg, besloot Hennie om de stoute schoenen aan te trekken. Hij heeft uren in de rij gestaan. Uiteindelijk vroeg hij aan Marco; “kan jij mijn cd’s sponsoren?”. Marco Borsato zat ook in de Commissie van Aanbevelingen van de Nadine Foundation. “Die woensdag na de cd-presentatie stond het geld er al op.”

Er staan nummers op over pesten, respect, stop zinloos geweld en discriminatie. “Want discriminatie gebeurt ook nog te veel”, zegt Hennie.

“Ik vraag er € 5,- voor en ik verdien er zelf geen cent aan. Het geld gaat ook naar geweldslachtoffers, loverboyslachtoffers, huiselijk geweld, gedwongen prostitutie, oorlogskinderen en naar dierenwelzijn.”

Hij is bezig met het opstarten van nieuwe cd’tjes. Hij roept hierbij ook mensen op die goed kunnen zingen en hun steentje willen bijdragen, om contact met Hennie op te nemen.

Heb je interesse in een van zijn cd’s óf wil je je aanmelden als zanger/zangeres? Neem dan contact op met Hennie door een e-mail te sturen naar: h.jacobs@simpc.nl

In een woord: bijzonder

Hennie heeft vroeger gewerkt als kleermaker. Dit heeft hij 5 jaar gedaan. Het wilde maar niet lukken. Lachend zei hij: “Ik hou er nou mee op, ik ga iets anders doen”.

Hennie is daarna bij de PTT gaan werken. Helaas scheurde hij zijn kruisbanden en raakte hierdoor een halfjaar uit de running. Toen hij weer aan het werk ging, gebeurde er iets vreselijks. “Ik weet niet meer wat er gebeurd is, maar ik reed de poort uit en een vrachtwagen heeft mij aangereden.”

Hennie is met de auto door de lucht heen geslingerd en bleef net hangen tussen 2 paaltjes anders was hij in het kanaal beland. “En toen was het einde verhaal”, zei Hennie. Hij had net een herplaatsing gehad. Wat een pech. “Ik heb drieënhalve week in coma in het ziekenhuis gelegen.”

Zijn middenrif zit op één plek hoger dan de andere. Hij had zijn arm op 3 plaatsen gebroken en was verbrijzeld. Daarnaast heeft hij er een overgevoelige, -actieve blaas aan over gehouden. Maar het mooiste aan dit verhaal zegt Hennie: “Ik heb nog steeds contact met die chauffeur. Dit is in 1986 gebeurt en het is net familie van mij. Hij was 21 en nu is hij in de 50.”

Zo positief kunnen zijn, na alles wat er gebeurd is. Dat is echt bijzonder.

In die tijd deed Hennie al vrijwilligerswerk in Helmond. Hij zamelde geld in voor KWF Kankerbestrijding en voor diabetes. Hij ging voor de paasactie van de kerk langs de deuren.

Actief strijden voor verandering

Hennie heeft veel meegemaakt, ook met zijn vrouw die inmiddels is overleden. Hij wil heel graag mensen kunnen steunen en heeft daarom samen met het GGZ een telefooncirkel opgezet. Hier zitten 3 mensen van de vriendendienst van GGZ bij. De telefooncirkel draaien zij op maandag om 13:00 uur en op vrijdag om 13:00 uur. Hierin kunnen mensen hun verhaal kwijt en elkaar steunen.

“Ik ben vroeger heel erg gepest op school en werd overal buitengesloten, dat draag je je hele leven mee. Vroeger was het op school in om te jonassen.” Tegenwoordig laat Hennie zichzelf jonassen voor het goede doel. “Ik haal hier mijn kracht uit.”

Hennie zit ook in het klankbordgroep van het St. Elisabeth ziekenhuis. Hij kan hierin meedenken over wat er veranderd moet worden voor patiënten.

Voor de Hersenstichting organiseert Hennie jaarlijks een ‘gekleurde haren dag’. Iedereen kan zijn haren in een kleur verven, of een pruik op zetten. Een foto hiervan wordt dan opgestuurd naar actie@hersenstichting.nl.
De foto’s worden gedeeld op social media om aandacht te vragen voor de Hersenstichting. Er kan op de website een bedrag worden gedoneerd.

De kracht van Hennie

Hennie is graag onder de mensen. Hij kan met vrijwilligerswerk anderen bijstaan en helpen. Hij haalt veel voldoening uit het werk. “Dat maakt mij heel blij. Ze moeten mij afremmen omdat ik te veel doe”.

De rode draad in zijn leven is en blijft het jonassen voor het goede doel. “Daar word ik vrolijk van, dan vergeet ik alle ellende wat ik meegemaakt heb.”

Hennie wil graag mensen aanmoedigen om ook vrijwilligerswerk te doen. “Doe vrijwilligerswerk en blijf niet achter de geraniums zitten.”

Zijn droom; hij wil erg graag volgend jaar meedoen met de Warandeloop. Hiermee wil hij geld inzamelen voor ‘Stop zinloos geweld. ‘

Hennie is bezig met het schrijven van een boek (biografie) die naar verwachting eind 2021 uitgebracht wordt.

 

Zin gekregen om vrijwilliger te worden? Gewoon doen! Ga naar de contactpagina en vul het formulier in of neem rechtstreeks contact met ons op!

Lees ook de verhalen van de anderen
"Maak een afspraak met een Vrijwilligerspunt bij jou in de buurt. Bekijk de contactgegevens in het menu Contact."