Jan van den Dries

Jan is voorzitter van de Supportersclub van Willem II

Supportersclub Willem II legt de verbinding

Denk aan de vriendschapsband

Door: Willeke van Gulik

Zeg je Jan van den Dries, dan zeg je Willem II! De  liefde voor ‘zijn voetbalclub’ kreeg de in Tilburg geboren en getogen Jan (69) van thuis mee, doordat zijn vader hem als jong manneke al meenam naar de wedstrijden van Willem II. Inmiddels is hij al jaren voorzitter van de Supportersclub van Willem II en neemt hij tegenwoordig zelf zijn fanatieke zoon of kleinkinderen mee naar het voetballen.

 ‘Ik ben gevraagd’

Een kennis van Jan ging stoppen als voorzitter van de toenmalige Supporters Advies Raad (SAR) en vroeg of het iets voor hem was. Nadat hij dat een tijdje had gedaan, werd Jan eerst gevraagd als bestuurslid van de Supportersclub Willem II met als taak de eindredactie voor clubblad De Willem II’er. Met zijn achtergrond als leraar Nederlands en zijn baan als voorzitter van de Onderwijsbond UNIENFTO was dit een taak die prima bij hem paste. Jan: ”In De Willem II’er geven we niet alleen informatie over de activiteiten van de vereniging, maar plaatsen we ook VI-achtige verhalen, bv. interviews met voetballers, trainers e.d.”

Na het overlijden van de voorzitter en een interim-voorzitter verder, werd Jan gevraagd om de voorzitterstaak te gaan vervullen. Jan: “Bij de Onderwijsvakbond was ik gewend om te vergaderen met diverse partijen en de verbinding te zoeken, bij de Supportersclub doe je in wezen hetzelfde. Verder is het natuurlijk mooi om mensen uit alle lagen van de bevolking tegen te komen. En wat ik ook heel leuk vind zijn de contacten met supportersverenigingen van andere voetbalclubs.”

Doel van de Supportersclub

De Supportersclub van Willem II is meer dan een gezelligheidsvereniging. Jan: “Ons voornaamste doel is om intermediair te zijn. Dit doen we door de supporters informatie te geven over Willem II en omgekeerd door Willem II te laten weten wat er leeft onder de supporters (concretisering van ‘Denk aan de Vriendschapsband’ uit het clublied).”

Het vijfkoppige bestuur van de Supportersclub organiseert met ondersteuning van zo’n 20-25 vrijwilligers tal van activiteiten voor de ongeveer 2.100 leden, denk aan busreizen naar uitwedstrijden, verkiezing van de Supporter van de Week en een loterij bij thuiswedstrijden. Tijdens het seizoen kunnen de leden verder meedoen aan een bowlingavond, voetbal- of pubquiz, Sinterklaasviering, Kerstbingo, Engelandreis en Duitslandreis, jeugdbingo en een feestavond.

Buitenlandreizen

Jan: ”Ik ben in het verleden zelf verschillende keren met mijn zoon naar wedstrijden in Engeland geweest. Geweldig om daar in het voetbalwalhalla wedstrijden bij te wonen en de sfeer te proeven! Toen enkele mensen daar lucht van kregen, vroegen ze me elf jaar geleden of ik een reis voor onze leden kon regelen naar Engeland. Ik hou van reizen en organiseren, dus vanaf toen heb ik elk jaar (behalve het afgelopen coronajaar natuurlijk) voor ongeveer 50 personen een Engelandreis georganiseerd met bus, hotel, overtocht en kaarten voor wedstrijden. Deze reizen zijn al jaren erg populair”.

Zoon Arvid is door Jan aangestoken met het Willem II-virus, hoe kon het ook anders. Hij zit inmiddels ook in het bestuur en organiseert sinds vorig jaar een reis naar een wedstrijd in Duitsland.

Trots

Jan: “Je bent een soort intermediair tussen de supporters en Willem II. Je probeert mensen bij elkaar te brengen, te bemiddelen. Ik ben er trots op dat alle supportersgeledingen nu goed met elkaar door één deur kunnen: er is tegenwoordig een fijne samenwerking tussen onze Supportersclub en de andere supportersvereniging Stichting KingZine. Maar het meest trots ben ik toch wel op onze Engelandreizen. Het is veel werk, maar wat genieten de 50 deelnemers – en ikzelf ook –  er elk jaar weer van!”

Jubileum

Dit jaar viert zowel de Supportersclub (40 jaar) als Willem II een jubileum (125 jaar). Vanwege corona moeten ze alle festiviteiten helaas verplaatsen naar maart 2022. Wel komt er dit jaar een extra dikke editie van De Willem II’er. Jan: “Jammer dat we het dit jaar niet kunnen vieren, maar ja, we blijven dit jaar toch maar mooi in de Eredivisie hè!”

 

Zin gekregen om vrijwilliger te worden? Gewoon doen! Ga naar de contactpagina en vul het formulier in of neem rechtstreeks contact met ons op! 

Lees ook de andere verhalen

"Maak een afspraak met een Vrijwilligerspunt bij jou in de buurt. Bekijk de contactgegevens in het menu Contact."