Mart is vrijwilliger bij FC Tilburg

“Nooit Opgeven Altijd Doorgaan”

Mart geeft nooit op

Nooit Opgeven Altijd Doorgaan

Door Gerben van Eeuwijk

Zo luidt het levensmotto van terreinmeester Mart van de Ven (68) bij voetbalclub FC Tilburg in stadsdeel Oost. Op mijn vraag of hij spontaan even 10 minuten heeft voor een interview, zegt hij adrem: “Maakt er maar een uur van, dat lul ik met gemak vol!”

Sociaal leven

Al vijf jaar lang is Mart een bekend gezicht als vrijwilliger op het sportcomplex aan de Spoordijk. “Sinds 2016 ben ik hier actief, al een jaar voor de fusie tot FC Tilburg. Ik kom van NOAD af, waar mijn kleinzoon vroeger speelde. NOAD ging in 2017 samen met Longa en RKTVV, en ik ging mee!”

“Ik steek er heel veel tijd in, want ik vind het belangrijk om er bij te blijven horen, bij het sociale leven op de club. Anders dreigt toch uit het oog uit het hart. Het werk geeft me veel voldoening, en ik voel waardering van alle ouders en kinderen hier. Zes dagen in de week ben ik op het complex te vinden, alleen zondags niet.” Het is net dat oude liedje van Kortjakje, altijd in de weer maar zondags niet. Op zijn scootmobiel is Mart de oren en ogen van de fusieclub. Hij rijdt zijn rondjes en spreekt mensen continu aan op hun gedrag. Een rijdende conciërge als het ware, met het grote sportterrein als zijn eigen schoolplein.

Scootmobiel

Naar eigen inschatting stopt Mart zeker 800 uur per jaar in zijn vrijwilligerswerk, gemiddeld 20 uur per week. “Mijn vrouw is blij dat ik zo druk bezig blijf, meerdere malen per dag rijd ik vanuit huis hierheen. Dankzij mijne scoot- blijf ik mobiel, hoewel ik wel voel dat ik er op inlever, op mijn gezondheid.” Al in 1984 is Mart afgekeurd op zijn werk, vanwege onder meer een kunstbeen en een hartkwaal helaas. Eigenlijk is zijn job als terreinmeester, let op geen –knecht, zijn alternatieve loopbaan geworden sindsdien. Sociale controle, dat is Mart ten voeten uit: “Het is zo zonde als de velden niet netjes blijven, daar stel ik eer in. Buiten de trainingen om komen er veel kinderen uit de buurt voetballen. Die houd ik wel mee in de gaten, dat ze niks vernielen en geen troep achter laten.” Hilarische observatie uit 2020: Mart die op zijn scootmobiel een pizzakoerier achtervolgt, want dat is toch niet de bedoeling.

Praatstoel

“Er zijn nog drie man actief op en rondom het terrein, om reparaties uit te voeren en onderhoud te plegen. Ik heb mijn eigen kantoortje langs de hoofdtribune, waar ik lekker uit de voeten kan, mooi  zelfstandig. In de kantine past mijn scootmobiel amper, dus ik ben tevreden met die houten keet. Daarachter staat de voorraadcontainer vol met voetbalspul die ik beheer, van ballen tot pionnen. Nog bedankt voor die reservekleding van laatst trouwens.” Mart zit zo op zijn praatstoel dat zijn koffie inmiddels koud wordt. Zeker als het over de nabije toekomst gaat.

“Pas als er een nieuwe kantine komt, dan is er echt sprake van een fusieclub Tilburg. Nu is de oude garde nog zo gehecht aan hun eigen honk. Hopelijk gaat het er echt van komen in 2022, wie weet. Een andere wens is meer parkeerterrein, want nu kunnen er maar zo’n 80 auto’s staan. De gemeente weet er van, maar die zijn niet zo snel met alles. Er is al wel een ambtenaar komen kijken naar de wekelijkse krapte. De BOA’s zijn er druk mee, want buiten het terrein kunnen ze boetes uitdelen. En dan bedoel ik niet voor Corona.”

”Fijn weekend Mart”, roept een kind. “Bedankt meidje”, antwoordt hij. En slurpt van zijn koude koffie.

 

Zin gekregen om vrijwilliger te worden? Gewoon doen! Ga naar de contactpagina en vul het formulier in of neem rechtstreeks contact met ons op! 

Lees de andere verhalen       

"Maak een afspraak met een Vrijwilligerspunt bij jou in de buurt. Bekijk de contactgegevens in het menu Contact."