Ria

Vrijwilliger met passie en overgave

"Gebruik zowel je hart als je verstand.”

Door: Maria Melis

Ria Sonnenberg: vrijwilliger met passie en vol overgave voor kwetsbare mensen! 

Ria Sonnenberg is al jaren actief als vrijwilliger. Ze is 73 jaar en denkt er voorlopig niet aan om te stoppen. Ria zet zich tot de dag van vandaag in met passie en volle overgave voor kwetsbare mensen in Tilburg en wereldwijd via Amnesty International Tilburg. Deze organisatie komt op voor mensenrechten in de meest breedste zin van het woord middels allerlei acties, campagnes en voorlichtingen wereldwijd en lokaal.  

Aanpakker 

Ria heeft lang In het voortgezet onderwijs gezeten. Jarenlang heeft ze lesgegeven en was ze ook actief als mentor voor studenten. Haar belangstelling zat vooral in het speciaal voortgezet onderwijs, haar hart ging uit naar kwetsbare leerlingen. Na een tijdje werkloos te zijn geweest, heeft ze haar studie aan de Academie voor Journalistiek afgerond. Er ontstond op een gegeven moment een tekort aan leraren Duits en Ria zag haar kans: ze ging Duits studeren! Ook heeft ze meteen nog de opleiding Auteurschap leerboeken gedaan zodat ze zelf ook boeken mee kon helpen schrijven bij twee uitgevers. Een echte aanpakker dus! 

In de laatste jaren van haar carrière kwamen er in haar les twee jonge mannen van Amnesty International voorlichting geven in haar klas. “Zij wisten niet hoe ze het moesten aanpakken. Ik heb ze toen geholpen om de voorlichting te geven en heb ze meteen beloofd dat als ik met pensioen zou gaan, ik me bij hen aan zou sluiten”, vertelt Ria met een glimlach. En dat heeft ze ook gedaan! Ze zet zich inmiddels al bijna acht jaar in voor deze mooie organisatie.  

“Het schenden van mensen rechten dat raakt mij, ook hier in Nederland” 

Ria staat volledig achter de missie en visie van haar organisatie, het raakt haar ook persoonlijk. Ze vindt het belangrijk dat Amnesty eerst gedegen onderzoek doet voordat ze actie gaan voeren. Ze komen op voor de mensen die wereldwijd hun rechten worden ontnomen en wiens rechten worden geschonden. Bijvoorbeeld iemand het recht op verdediging van een advocaat, het ontzeggen van de vrijheid van meningsuiting, het afpakken van rechten van iemand die homoseksueel is of onrechtmatig in de gevangenis zit. “Door acties te voeren vergroot je het bewustzijn van mensen. Er zijn door bepaalde acties van Amnesty ook daadwerkelijk mensen vrij gekomen, mensen die jarenlang onrechtmatig vast hebben gezeten”, zo vertelt Ria trots.  De vrijwilligers van Amnesty schrijven bijvoorbeeld brieven voor mensen die vechten voor hun rechten, vrijheid en rechtmatigheid. Ria zegt hierover: “Mensen worden door de brieven ook persoonlijk ondersteund om moed te houden. Ze denken en weten dan ook dat er mensen zijn aan de andere kant van de wereld die achter hen staan. Dit geeft hen moed en kracht om door te gaan! Maar dat onrecht zie je overal. Ook hier in Nederland. Bijvoorbeeld in het onderwijs, in huiselijke kringen in onze maatschappij.” 

Ria’s kwaliteiten  

Ria ondersteunt onder andere de jongerenambassadeurs van Amnesty International Tilburg met het opzetten van acties. Bijvoorbeeld de actie rondom de LHBTI-kwestie in Polen. Ze geeft voorlichting op scholen over mensenrechtenthema’s zoals kinderarbeid, Tweede Wereldoorlog en discriminatie.  

Een voorbeeld van een voorlichting op school die uitmondde in een actie was rondom een jong meisje van 13 jaar uit Pakistan. Zij was uitgehuwelijkt aan een man van 60. Dankzij een advocaat die is ingezet door bemiddeling van Amnesty kon zij vrijkomen van haar man. Later werd ze zelfs verliefd op een jongen van 19 jaar. Met hem is ze nu getrouwd is en ze verwachten nu samen een baby.  “We hebben allemaal rompertjes en slabbetjes gemaakt en die hebben we aan een hele grote ketting gehangen met allemaal mooie wensen en dat hebben we toen opgestuurd naar Pakistan”, vertelt Ria trots.  

Bij de vraag naar Ria’s kwaliteiten hoeft ze niet snel na te denken. Ze zegt: “Ik ben een ontzettend nieuwsgierig mens. Ik ben iemand die veel op onderzoek gaat. Ik ben heel sterk in organiseren en kan verbanden leggen en wil graag samenhang zien tussen onderwerpen. Ik lees veel, ga regelmatig naar cursussen en lezingen die gratis bij de Universiteit worden aangeboden en ik kijk regelmatig documentaires.”  Dat kost veel tijd, maar deze kwaliteiten kan ze ook inzetten binnen haar werk. 

Motivatie en meerwaarde 

De onderwerpen waarvoor Amnesty actievoert spreekt Ria aan en gaan haar aan het hart. Ze vertelt zelf: “De eerlijkheid en openheid die er is als je over gevoelige onderwerpen praat met scholieren en studenten is zo mooi, je werkt er samen naar toe. We proberen altijd zo dicht mogelijk bij het antwoord te komen, zo eerlijk en open mogelijk om anderen te helpen. Soms laten ze zelf ook hun kwetsbaarheid zien en delen ze zelf ook hun persoonlijke verhalen in de klas. Ik zie vaak blijdschap en inspiratie bij een ander en de meerwaarde van zo’n voorlichting. Dat maakt mij blij en motiveert mij om verder te gaan”.  

Naast haar werk voor Amnesty International geeft Ria ook taallessen voor EVA en zit ze in de wijkraad in Tilburg-West. “Ik geef les aan twee Soedanese jonge vrouwen die toewerken naar een diploma. Ik help ze met tekstverklaring ter voorbereiding op het examen. Ik geef ook taalles aan een Turkse vrouw die universitair opgeleid is. Aan haar geef ik grammatica-les voor gevorderden. Naast deze werkzaamheden zit ik sinds kort in de wijkraad van Tilburg West, waar ik zelf woon. Ik wil me ook inzetten in mijn eigen wijk, voor het verbinden van culturen in mijn eigen wijk.”  

“Gebruik zowel je hart als je verstand” 

Ria raadt iedereen aan om vrijwilligerswerk te gaan doen. Als de motivatie er maar is: “Kijk goed naar jezelf, waar je jouw vaardigheden en skills kunt inzetten of juist wilt leren. Oriënteer je vooral goed op wat je zou willen gaan doen voor werk. Maar het begint bij jouw eigen motivatie om iets voor een ander te willen doen. Het kan ook in de kleine dagelijkse gebeurtennissen van het leven zitten waar je iemand mee kunt helpen. Gebruik zowel je verstand als je hart. Deze moeten altijd in evenwicht zijn.”  

In Tilburg zoekt Amnesty International vrijwilligers voor collecteren, voorlichting geven op scholen, schrijfacties, acties opzetten, etc. Ben je geïnspireerd en wil je een collega worden van Ria? Kijk dan op: www.amnestytilburg.nl   

 

Zin gekregen om vrijwilliger te worden? Gewoon doen! Ga naar de contactpagina en vul het formulier in of neem rechtstreeks contact met ons op! 

Lees ook de andere verhalen

"Maak een afspraak met een Vrijwilligerspunt bij jou in de buurt. Bekijk de contactgegevens in het menu Contact."