Rik

"Eén voor allen en allen voor één, niet in je eentje!"

‘Ik bloei weer op!’

Door: Maria Melis

Van herstel naar vrijwilligerswerk

Rik Maas is 28 jaar en woont in Tilburg. Vanwege allerlei gebeurtenissen in zijn leven is hij tot stilstand gekomen en heeft hij niet meer mee kunnen doen in de maatschappij. Voordat hij in de ziektewet belandde werkte hij als mechanisch operator in een vijfploegendienst, maar daar werd hij helemaal niet gelukkig van.

In zijn herstelperiode is Rik op zoek gegaan naar wat hij wel leuk vond om te doen. Er werd hem aangeraden om eerst vrijwilligerswerk te gaan doen, zodat hij een doel voor ogen zou hebben en weer mee kon doen in de maatschappij. En ja, hij heeft een leuke plek gevonden, namelijk bij Thebe Thuiszorg. Hij is gastheer bij een woongroep voor ouderen met dementie.

‘Nee, dat is niks voor mij!’

“In het begin leek dit helemaal niks voor mij, maar ik dacht: weet je wat, laat ik het maar gewoon proberen. Vanaf dag één merkte ik dat ik wel feeling voor het werk had en het werd alsmaar leuker om mezelf voor de ouderen te kunnen inzetten! Hierdoor kan ik ze nog wat moois mee geven en plezier laten beleven”, vertelt Rik enthousiast.

‘Doet mij veel plezier!’

Wat Rik voornamelijk doet bij Thebe is leuke gesprekken met de ouderen voeren en daarnaast kookt hij iedere dinsdag een avondmaal voor ze. “Vaak, of eigenlijk altijd, vinden ze het eten erg lekker en dat doe mij natuurlijk heel veel plezier”, vertelt Rik.

‘Ik bloei weer op!’

Rik vertelt: “Ik kan het iedereen aanraden om de stap te wagen richting vrijwilligerswerk, ongeacht je leeftijd of hoe je eruitziet of hoe je je voelt. Ook ik dacht dat ik hier niet geschikt voor zou zijn en ik voelde mijzelf voorheen heel erg slecht. Door het plezier dat ik beleef bij en met de ouderen bloei ik weer helemaal op en kan ik zelf weer wat lichtpuntjes de wereld in brengen. Ik krijg dan wel niet betaald voor het werk dat ik doe als vrijwilliger, maar ik krijg er veel meer waarde voor terug dan geld heeft.”

‘Eén voor allen en allen voor één, niet in je eentje!’

“Vrijwilligers zijn er met elkaar en voor elkaar en ik ben van mening dat als iedereen vandaag zijn steentje bijdraagt, wij morgen een kasteel gebouwd hebben. Iedereen verdient het om te leven als koning of koningin, in welke staat van welzijn je ook bent. Eén voor allen en allen voor één, niet in je eentje!”

 

Zin gekregen om vrijwilliger te worden? Gewoon doen! Ga naar de contactpagina en vul het formulier in of neem rechtstreeks contact met ons op! 

Lees ook de andere verhalen

"Maak een afspraak met een Vrijwilligerspunt bij jou in de buurt. Bekijk de contactgegevens in het menu Contact."