Sabine opent deuren

“Ik vind juist de persoonlijke contacten belangrijk”

Sabine opent deuren

“Ik vind juist de persoonlijke contacten belangrijk”

Door: Hilke Leunen en Janneke van Engelen

Sabine (43) zet zich al meer dan 15 jaar in om te collecteren voor het KWF Kankerbestrijding en de Nierstichting. Ze heeft twee kinderen, een dochter van 14 en een zoon van 11 jaar oud. Naast het vrijwilligerswerk werkt ze drie dagen in de week op de klantenservice bij een bedrijf dat kunststoffen verpakkingen maakt.

Voor het KWF is Sabine wijkcoördinator, waarbij ze de collectes indeelt over de vrijwilligers. De collecte is altijd in de eerste week van september. De voorbereiding verdient de nodige aandacht en is vaak een grote uitdaging die ze maar al te graag aangaat. Dat begint al voor de zomervakantie waarbij ze langs de deuren van de collectanten gaat, met de vraag of ze ook dit jaar weer mee willen helpen. Vaak ziet ze de collectanten maar drie keer per jaar; bij het vragen of ze weer willen collecteren, bij het rondbrengen van de collectebussen en als deze weer bij haar ingeleverd worden. “Ik vind juist de persoonlijke contacten belangrijk. Even gezellig een praatje van: Goh, hoe is de zomervakantie geweest?” Ze heeft over het algemeen een vast clubje met 8 collectanten, maar als iemand weggaat gaat Sabine zelf actief op zoek naar nieuwe collectanten. Daarnaast krijgt ze regelmatig nieuwe aanmeldingen via KWF Tilburg. “Het begint allemaal met collectanten”.

Eind augustus haalt ze de collectebussen op en gaat ze de collectebussen verdelen over de collectanten. Iedere collectant ontvangt een tas met een collectantenpas, een collectebus, kaarten die in de brievenbus gedaan kunnen worden als mensen de collectant gemist hebben en dan alsnog kunnen doneren en een poster van KWF om voor het raam te hangen. In de derde week van september ontvangt ze een collectebus voor de Nierstichting. Ze besteedt dan alleen tijd aan het collecteren. Totaal besteedt Sabine ongeveer negen à tien uur aan de collecte voor het KWF en de Nierstichting. Tijdens de maand september heeft Sabine het ook druk met activiteiten rondom de school van de kinderen. “Dan denk ik soms wel van; oeh, even kijken hoe ik dat allemaal passend krijg”.

Extra motivatie/ Drijfveer

Voordat Sabine aan de slag ging als wijkcoördinator, was iemand anders de coördinator van de wijk. “Zij bracht ook altijd de collectebussen rond en omdat zij het ook al jaren deed, wilde ze het stokje overdragen. Ze vroeg het me toen ze een keer aan de deur was.” Ze heeft op dat moment ja gezegd met als achterliggende gedachten: “Ik ga het maar gewoon proberen.” Toen ze eraan was begonnen was haar schoonmoeder al ziek. Ze had kanker en is uiteindelijk in 2006 overleden. Toen was haar motivatie zo groot dat ze zoiets had van: “Ja, ik moet het gewoon doen, voor haar.” Ook haar moeder heeft in 2015 en 2017 kanker gehad, maar heeft het gelukkig overleefd. Dit geeft haar extra motivatie: “Ik kon toen voor mijn schoonmoeder en moeder destijds niets doen, maar het collecteren voelt als dat je toch iets kan bijdragen.”

“Het is leuk om dezelfde bewoners te zien die me herkennen en waarmee ik een praatje maak”. Dat vindt ze zelf ook erg gezellig en dat geeft haar een extra energie. Zeker voor de KWF: “Ik merk duidelijk het verschil tussen de collecte voor de Nierstichting of KWF.” Voor de Nierstichting wordt écht veel minder gegeven of veel meer nee gezegd. Ze vindt het vernederend wanneer ze wist dat er mensen thuis waren, maar niet opendeden. “Ik ken zelf niemand die een nierziekte heeft en ik denk dat dat voor veel andere mensen ook zo geldt.” Dan ontbreekt de motivatie om het geld te geven, als je er zelf, of iemand in je omgeving, niet mee in aanraking komt.

 

Zin gekregen om vrijwilliger te worden? Gewoon doen! Ga naar de contactpagina en vul het formulier in of neem rechtstreeks contact met ons op! 

Lees de andere verhalen       

"Maak een afspraak met een Vrijwilligerspunt bij jou in de buurt. Bekijk de contactgegevens in het menu Contact."