Younes

Younes, vrijwilliger van het jaar 2020

“Voor mij is een glimlach op het gezicht van jongeren al genoeg.”

Door: Hilke Leunen en Janneke van Engelen

Vrijwilliger van het jaar 2020!

“Ja, ik haal er veel voldoening aan uit, zeker.”

Younes Aknin (25 jaar), voetbalcoach en vrijwilliger bij Buurtsport en de Somalische Stichting. Als vrijwilliger doet hij jongerenwerk en in zijn vrije tijd is hij vaak te vinden op de Johan Cruijff Court. Zijn hobby’s zijn voetbal, tafeltennis en mensen helpen. Naast zijn vrijwilligerswerk volgt hij 2 opleidingen: Technische Bedrijfskunde én Leider Sportieve Recreatie.

Iets terugdoen voor de maatschappij

Toen hij jong was, nam hij zelf deel aan buurtsporten. “Ik was vroeger altijd iemand die gebruik maakte van die activiteiten na school. Op een gegeven moment dan denk je ook van: oké, ik heb eigenlijk geprofiteerd van deze activiteiten, misschien kan ik wel iets terugdoen. Het begon eigenlijk heel simpel: meehelpen met activiteiten, grote evenementen zoals 5 mei straatvoetbaltoernooi, sportdagen voor basisscholen werd in de buurtsport gehouden en hielp ik mee.” Buurtsport is een organisatie die zich inzet voor jongeren op het gebied van sport.

“Het is een middel om eventjes alles kwijt te kunnen.”

Er komen verschillende jongeren op die activiteiten af, verschillende nationaliteiten en verschillende achtergronden. Het is echt een mix. “Het is een middel om eventjes alles kwijt te kunnen. Voetballen of sport in zijn algemeen is natuurlijk altijd al een moment dat ze met elkaar kunnen lachen en lekker kunnen bewegen. Er wordt niet altijd gevoetbald, maar we komen ook soms bij elkaar waarin we alleen maar aan het kletsen zijn over allerlei onderwerpen.

Je bouwt het eigenlijk op, als ze zien dat je serieus bent en je afspraken nakomt, dan komt dat op een gegevens moment vanzelf. Als die bal wordt teruggekaatst van: oké, we accepteren je, we luisteren naar je en we weten wat we aan je hebben dan geeft het toch een bepaald gevoel van voldoening.”

Opgebouwd vertrouwen

“De jongeren weten dat ik altijd bij Johan Cruijff ben voor het voetballen. Maar ze weten ook dat ze bij mij terecht kunnen als ze moeite hebben met huiswerk of bij een sollicitatie. Vaak spreken wij dan af bij een bibliotheek of een wijkcentrum en dan zitten we ook samen bij elkaar. Het kunnen ook gewoon gesprekken zijn of ik bel de jongeren een keer op en zeg ik: laten we even samen gaan eten. Dus het is echt iets wat ik heb opgebouwd in de jaren en dat voelt goed aan beide kanten.”

Altijd actief

“De meeste activiteiten zijn gewoon wekelijks op dezelfde tijdstippen. Dinsdag en donderdag heb ik training, maandagavond en vrijdagavond heb ik buurtsport activiteiten. Op zondag ben ik bij de Somalische Stichting en tussendoor app ik met de jongeren en dan gaan we voetballen met elkaar. De meeste activiteiten zijn wel structureel wekelijks. Ja, dat is wel een beetje vast.”

Hij is ongeveer 15/20 uur per week bezig met vrijwilligerswerk. “Maar daar let je eigenlijk niet op het gaat gewoon spontaan en ik hou van bezig zijn. Eigenlijk heb ik geen moment dat ik niks doe zeg maar. Tenzij ik echt rust nodig heb dan doe ik een middagdutje, maar dat is zelden.”

Het stokje doorgeven

“Hiermee hoop ik ook andere jongeren te inspireren. Ze kunnen gebruik maken van de activiteiten, maar dat ze uiteindelijk ook iets terug doen. Dan kunnen ze ook iets betekenen voor hun volgende generatie. Op een gegeven moment dan houdt het voor mij ook wel een keer op. Ik ben 25 jaar dus ik moet op een gegeven moment ook nadenken over een baan. Dan heb je ook minder uren vrij en dan hoop je toch dan andere jongeren gaan opstaan en het een beetje gaan overnemen, ja.

Dat is wel de afgelopen jaren, je wordt ook volwassener en je denkt ook wel na. Ik heb er wel vertrouwen in dat er hopelijk genoeg jongeren zijn die uiteindelijk ook iets willen betekenen.”

Tips van de vrijwilliger van het jaar

Begin niet te groot, begin simpel. Het helpen met een activiteit en bouw het dan zo op. Ga niet gelijk een heel toernooi organiseren. Dan kom je dingen tegen waarvan je dacht: oeh. Het is best veel wat er op je af komt. Begin klein en maak dan langzaam stappen. Zorg ervoor dat je altijd een goede begeleider hebt die stand van zaken heeft. Je moet het wel willen.”

“Voor mij is een glimlach op het gezicht van jongeren al genoeg.”

“Als zij plezier hebben in hetgeen wat ze aan het doen zijn, waarbij ik degene ben die het georganiseerd heeft, dan is het voor mij prima. En nu hoop je natuurlijk meer dat ze het positieve meenemen, dat ze een leuke dag hebben meegemaakt en dat ze het meenemen naar de toekomst. Ja, ik haal er veel voldoening aan uit, zeker.”

 

Zin gekregen om vrijwilliger te worden? Gewoon doen! Ga naar de contactpagina en vul het formulier in of neem rechtstreeks contact met ons op! 

Lees ook de andere verhalen

"Maak een afspraak met een Vrijwilligerspunt bij jou in de buurt. Bekijk de contactgegevens in het menu Contact."